Helgens lästips! En härlig intervju med Gunilla Herlitz.
Bild från Miltton Labs

Gunilla Herlitz om jämställdhet och ledarskap

Gunilla Herlitz slutade som vd för Bonnier News för två år sedan och har sedan dess ägnat sig åt olika styrelseuppdrag. Sedan april i år är hon vd för Miltton Labs i Sverige, en mindre, tillväxtfokuserad byrå inom digital PR och kommunikation. Vi träffade henne för ett samtal om hur hon ser på ledarskap och de positiva effekterna av mångfald.

Vilken är din viktigaste personliga erfarenhet som chef?

Jag vill att saker och ting ska hända snabbt när jag väl bestämt mig. Det gäller att inse att du som chef har ett stort informationsövertag jämfört med dina medarbetare. Du har haft tid på dig att fundera kring olika lösningar på ett problem. När du väl presenterar en förändring kan du inte förvänta dig den ska accepteras rakt av – dina kollegor behöver också processa den! Så på ett personligt plan har jag lärt mig balansera min vilja att se snabba resultat med tålamod och kommunikation, utan att tappa den positiva kraft som finns i att driva stora förändringar.

Med avseende på att driva förändringsprocesser – vad är en bra sammansättning av en styrelse och ledningsgrupp?

Med ett ord: Olika. När jag var på Dagens Industri rådfrågade jag alltid samma två personer inför svåra beslut. De här två personerna tänkte på ett helt annat sätt än hur jag tänker, och angrep komplexa problem på helt olika sätt. Dessutom var de egensinniga och rättframma, och inte helt lätta att ha att göra med! Den ena hade dragning åt det anarkistiska, i både sitt beteende och hur han betraktade världen och samhället. Den andra hade en osviklig inre kompass. Hon höll benhårt på sina principer! Och trots att de inte gillade varandra – det minsta – så kom de ofta fram till samma slutsatser, från olika vinklar. Och det stärkte mig i mina beslut. En heterogen grupp presterar generellt sett bättre, tror jag. Frågor blir mer allsidigt belysta och den samlade kompetensen är större.

Har du upplevt att du blivit behandlad annorlunda på grund av ditt kön?

Ja – inte minst som kvinnlig reporter. Vissa män som jag intervjuade tillät sig en nedlåtande attityd, särskilt när jag ställde kritiska frågor. Det här var något som jag också kunde använda till min fördel. Vissa sänkte garden och avslöjade mer än de tänkt. I chefsposition, däremot, kan jag inte säga att jag märkt av mitt kön som något negativt. Snarare tvärtom. Det var tydligt när jag efterträdde Hasse Olsson, legendarisk chefredaktör och grundare av Dagens Industri. Eftersom jag var kvinna och mycket yngre så slapp jag bli jämförd med honom. Jag fick på så vis ett eget mandat att sätta min prägel på verksamheten, medan en man oundvikligen skulle ha verkat i skuggan av sin företrädare.

Som kvinnlig chefredaktör på Dagens Industri var du något av en pionjär – men varför är det fortfarande så få kvinnor på höga positioner i media?

Det kan man verkligen fråga sig. Media är annars en rätt så jämställd bransch. Men vid chefredaktör och vd tar det stopp. Det finns ingen bra anledning till det. Det är strukturer som dröjer sig kvar som handlar om att kvinnor inte uppmuntras och släpps fram i tillräckligt hög utsträckning. Män söker sig också till säljpositioner eller positioner med övergripande affärsområdesansvar – det vill säga pengar in, medan kvinnor oftare återfinns inom HR, ekonomi, kommunikation – det vill säga stabsfunktioner. Jag försöker stötta andra kvinnor att våga mätas på resultat. Det upplevs som läskigt av många men kan tvärtom vara något som stärker dig. Om du gör bra ifrån dig på ett konkret och mätbart sätt så får du en starkare position!

Bör man kvotera in kvinnor i styrelserna?

Absolut inte. Staten ska inte detaljstyra det som inte är statligt ägt. Det finns andra långt mer effektiva styrmedel, till exempel föräldraförsäkringen. Här kan lagstiftaren peka med hela handen för att få till varaktig förändring, inte bara i styrelserna utan i arbetslivet i stort.

Varför är jämställda bolag mer framgångsrika än icke-jämställda bolag?

Återigen: Olika. Jag tror att jämställda bolag är bättre på att ha en mångfald av perspektiv som en naturlig del i sina processer. En viktig egenskap som chef är att hitta duktiga människor med unika kompetenser, och ge dem utrymme. Alla måste inte se likadana ut och tycka likadant. Man är mindre fri i en homogen grupp. Jag har hört män som sagt till mig: ”Vi tog det här beslutet och det var helt galet.” Men varför sade du inte ifrån? har jag frågat då. ”Näää, de är ju mina kompisar och alla de andra tyckte samma sak.” I en spretig grupp, med högt i tak, minskar man risken för felbeslut och blir mer kreativ!

Till sist: Vilken bok tar du med dig stranden eller hängmattan i sommar?

En bok som kom ut för tjugo år sedan av den sedan några år tillbaka avlidna författarinnan Debbie Ford; The Dark Side of the Light Chasers, som verkligen går att läsa om och om igen.