Du skulle aldrig låta flera tusenlappar varje månad försvinna iväg i ett svart hål eller strunta i kvalitén på 30 procent av det du köper, eller hur?

Vänd upp och ned på pensionspyramiden!

Sabrina Thams beskriver sig som en ”ganska typisk 80-talist”. Men på ett område är hon rätt otypisk för att vara under 40. Hon har nämligen ett passionerat intresse för pensionsfrågor. På sin blogg pensionista.nu debatterar och reflekterar hon över pension och sparande. Hon föreläser och utbildar i syfte att omvandla pensionsångest till pensionsglädje.

Vad är det som är så häftigt med pension?
– Det är något nästan magiskt. Det sparas automatiskt pengar åt dig idag för att du inte ska behöva jobba sen! What’s not to like!? Jag brukar säga att ”pension är riktiga pengar”. Lika viktigt som pengarna på ditt lönekonto. I och med att vi har gått över till ett premiebaserat pensionssystem så är det personliga ansvaret jätteviktigt och något folk behöver bli mer medvetna om. När jag undervisar och föreläser vill jag förmedla den insikten och ge folk verktyg för att komma igång. Målet är att stärka det ekonomiska självförtroendet för de där ute som känner pensionsångest. Att pension är svårt är en myt!

Ojämställt samhälle skapar ojämställd pension
Sabrina Thams har nära kontakt med andra kvinnliga bloggare och finansprofiler. Hon menar att det sker en ekonomisk revolution i och med att fler kvinnor kliver fram och tar plats. De tar kontroll över sin ekonomi och vill göra skillnad i världen när de investerar. Det är inte lika tabu att prata pengar, och kvinnors pension lyfts också fram i debatten. 

– Systemet är könsneutralt. Det utgår från din lön och alla ges samma möjlighet att påverka sitt sparande. Men eftersom samhället är ojämställt så får män och kvinnor olika hög pension. Män tjänar mer och är mer benägna att investera i aktier, vilket innebär att de får högre pensionsavsättningar och högre avkastning. För mig handlar det om att hjälpa andra att ta sig över de onödigt höga trösklar som finns: Det är inte svårt! Dock är det ens eget ansvar att utbilda sig och äga sin pension; hur man sätter igång och hur man väljer fonder. Igen, det handlar om att stärka det finansiella självförtroendet.

En bedräglig pyramid
Under intervjun återkommer Sabrina gång på gång till att det egna ansvaret är centralt. Hon är kritisk till att svenska myndigheter inte lyfter fram denna aspekt mer i sin information till allmänheten. 

– Beroende på vad du tjänar kan pensionen utgöra mellan 18,5% till nästan 30 % av din lön. Det är inga småpengar! Du skulle aldrig låta flera tusenlappar varje månad bara försvinna iväg i ett svart hål, eller strunta i kvalitén på 30 procent av det du köper, eller hur? Därför är kampanjer som vill få oss att tro att vi kan ”sitta still i båten” ren propaganda! Ta pensionspyramiden, till exempel. Den ger intrycket av att pensionen är säkrad eftersom basen, dvs. den allmänna pensionen, är störst medan de egna valen på toppen är relativt oviktiga. Vänd på pyramiden säger jag! De egna valen kan vara avgörande för om du blir fattigpensionär eller inte. Över tid är det din tjänstepension och privata sparande som ger störst avkastning, och blir de största bidragande faktorerna till din pension

Hur mycket pengar behöver du som pensionär?
Ett knep som hon lär ut är genialt i sin enkelhet: Utgå från hur mycket pengar du vill ha varje månad som pensionär, gör en prognos på minpension.se och – voilà! Vad är mellanskillnaden? Är den stor behöver du antingen ändra din föreställning om hur mycket pengar du behöver som pensionär – eller hitta sätt att spara mer och öka avkastningen på ditt kapital. 

– Vi har skapat ett system som bygger på att du behöver vara aktiv för att nå din målpension. Men mentalt är vi fast i det gamla, förmånsbaserade systemet där arbetsgivaren och staten tar allt ansvar. Vi måste komma bort från det! Och pension är faktiskt kul när man vet vad man gör. Det är inte så himla svårt egentligen! Att få ökad kontroll över sin pension, och därmed sitt liv, ger en fantastisk frihetskänsla, avslutar Sabrina Thams.

Läs nästa artikel

Kvinnorna vill vända upp och ner på börsen

Läs nästa: Kvinnorna vill vända upp och ner på börsen