Läs intervjun med en av Jämställda Fonders styrelseledamöter, Charlotte Gustavsson, -en sann och härlig inspiratör!

Hockeydrottningen i Jämställda fonders styrelse

Att bli ledamot i Jämställda Fonders styrelse får väl sägas vara ett av Charlotte Gustavssons minst vågade karriärsval. Eller vad sägs om att starta en tv-kanal i Västafrika? Eller att som 34-årig kvinna bli vd för en svensk hockeyklubb? Men vi tar det från början.

Hej Charlotte! Tack för att vi fick den här pratstunden. Vi skulle vilja börja med att fråga: Vilka är de viktigaste milstolparna i din karriär?

Jag kommer från en liten håla i Värmland. Ingen i min familj har någon akademisk utbildning så det fanns aldrig någon press hemifrån att studera. Snarare lät det: ”Men gud, ska du dra på dig studielån?” Så första milstolpen för mig var att skaffa en civilekonomexamen. Efter det jobbade jag med corporate finance på en av de stora konsultbyråerna. Efter ett tag tröttnade jag på att som konsult inte få möjlighet att jobba mer långsiktigt värdeskapande och se resultaten av arbetet. Jag sökte jobb på MTG och fick ett erbjudande om att bli logistikchef. Det var inte det jobb jag hade sökt, men magkänslan var rätt och jag tackade ja – det var andra milstolpen. Och jobbet visade sig mycket roligare än förväntat! Efter ett och ett halvt år hoppade jag på möjligheten att bygga upp Viasat i Ghana – tredje milstolpen.

Vilka värdefulla erfarenheter har du med dig från din tid i Västafrika?

Ledarskapserfarenheten, förstås. Men jag lärde mig också att se människor på ett helt annat sätt. I Sverige tassar vi runt varandra och undviker helst konflikter, medan man i Ghana var mer öppen och direkt. Man konfronterade varandra öga mot öga, och efteråt garvade man och gjorde high-five… En annan erfarenhet var att ställas inför, och på egen hand lösa, oväntade händelser som strömavbrott eller att någon kapade sändningen.

En fjärde milstolpe kom när du – istället för en välbetald chefsposition i Kinneviksfären – blev vd för Modo hockey.

Jag var inte klar med att ”kavla upp ärmarna” och hugga i. Så när jag fick möjligheten att ta över vd-skapet för MoDo så kändes det helt rätt. När jag kom till klubben var det slut på kontot och man höll på att förlora elitlicensen. Samtidigt är MoDo en klassisk hockeyklubb som äger sin egen arena. Genom att expandera konsert-, restaurang- och konferensverksamheten i och kring arenan kunde vi få verksamheten på fötter och generera ett överskott två år i rad.

Och nu är du vd för Karlskrona Hockey.

Under arbetet med MoDo drabbades jag av bröstcancer. Jag valde att jobba istället för att sjukskriva mig. Det var viktigt för mig att vara aktiv. Jag blev botad – men efter sista operationen behövde jag en paus. Ekonomin var på fötter och det fanns en sund bas att stå på. Så då kände jag att det fick räcka, jag hade genomfört det jag hade kommit för att göra. Jag sade upp mig och flyttade till Stockholm för att vila och fundera på nästa steg… Och blev headhuntad till Karlskrona Hockey som precis tagit steget upp till SHL.

För mig handlar inte jämställdhet bara om manligt och kvinnligt utan också om en mångfald av åldrar, kompetenser och bakgrunder.  

Din breda och ovanliga bana gör att du har många perspektiv i bagaget. Hur tänker du kring framgångsrikt företagande och jämställdhet?

Det är viktigt att ta tillvara på olika perspektiv och framförallt kraften som finns i att lita på varandras kompetenser och erfarenheter. Om jag skulle bygga upp mitt eget företag så skulle jag inte ha en styrelse bestående av enbart 38-åriga, kvinnliga mediechefer. Jag skulle till exempel försöka hitta en ung techie som säger saker jag knappt förstår. För mig handlar inte jämställdhet bara om manligt och kvinnligt utan också om en mångfald av åldrar, kompetenser och bakgrunder. Jag var på en fest i London nyligen, inbjuden av en afrikansk vän. Det var en blandad grupp människor på festen och en hjärtlig stämning. Samtalen handlade om allt möjligt och gav så otroligt mycket inspiration och energi. Den här typen av dynamik borde man sträva efter att skapa som företag. Teknik och omvärld utvecklas så snabbt nuförtiden att det i princip är ett krav för att hänga med. Därför är en jämställd ledning, som i förlängningen leder till diversifiering även på andra områden, ett självklart kriterium för att sålla fram framtidens vinnare bland bolagen.

Läs nästa artikel

Di Börsmorgon gästas av Jämställda Fonder

Läs nästa: Di Börsmorgon gästas av Jämställda Fonder